ГЛАЗУР — ТЛУМАЧЕННЯ

ГЛАЗУ́Р і, ж.

Те саме, що поли́ва 1. Приклади
  • Глазурі бувають білі й кольорові, прозорі й глухі (непрозорі), блискучі й матові, легкоплавкі й тугоплавкі. (з наук. літ.)
  • Для зменшення гігроскопічності (вбирання вологи) та поліпшення електроізоляційних якостей, механічної міцності і зовнішнього вигляду вироби з фарфору покривають зверху тонким шаром глазурі. (з навч. літ.)
Спеціально пригот. густий солодкий сироп, яким покривають кондитерські вироби, а також застиглий шар такого сиропу. Приклади
  • Це коньяк найкращої марки, і його мали використати для цукрової глазурі на лінцькі торти. (С. Масляк, пер. з тв. Я. Гашека)
  • У деяких сортах цукерок корпуси покривають зверху глазур'ю з шоколаду, помадки або карамелі, і називаються вони глазурованими. (з наук.-попул. літ.)
Зовнішній глянсуватий шар копит тварин. Приклади
  • Не можна мастити копита дьогтем, гасом, а також натирати рогові стінки наждаком та іншими предметами, щоб не стерти глазур, яка захищає копита від висихання і тріскання. (з наук. літ.)
Коментарі
Щоб додати коментар, увійдіть.